+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Na jugu Hercegovine, u tipičnom krškom okruženju, s lijeve strane rijeke Neretve, nalazi se Park prirode Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u Europi. Od davnina je poznata kao zelena oaza, s obiljem vode u kojoj je život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Močvara je zanimljiva i značajna s ornitološkog, ihtiološkog, znanstvenog, ekološkog i turističkog aspekta. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica u Europi. Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnim, ravničarskim i brežuljkastim terenima, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Ovo je područje udaljeno petnaestak kilometara od Jadranskog mora, pa je pod velikim utjecajem mediteranske klime. Zbog svoje iznimne važnosti i ljepote Hutovo blato je 1995. godine proglašeno Parkom prirode. Spajajući se u doline i depresije, kraške ponornice i površinske vode iz okolnih područja stvaraju veći broj jezera, jarkova, kalupa i rijeke Krupe te pružaju visoke razine podzemnih voda. Ovako visoka razina podzemne vode utječe na pojavu stalnih i povremenih izvora i bunara.

Jezera Hutova blata su prave kriptodepresije, jer su dna nekih jezera ispod razine mora (Jelim 18 m). Najveća jezera Hutova blata su: Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka i Svitava. Svitavsko jezero je umjetna akumulacija, nastala izgradnjom hidroelektrane Čapljina. Sva jezera Hutova blata međusobno su povezana velikim brojem kanala i usjeka.

Rijeka Krupa je glavni vodotok Hutova blata i odvodi vode Gornjeg blata i Svitavskog jezera u rijeku Neretvu. Krupa nema pravi izvor osim otoka Deranskog jezera. Dužina Krupe je 9 km, a prosječna dubina oko 5 metara. Ovo je jedinstvena rijeka u Europi jer ima svojstvo dvosmjernog toka. Teče normalno od “izvora” do ušća, te od ušća do “izvora”. Ova pojava nastaje kada zbog visokog vodostaja i velikog vodotoka rijeka Neretva potisne Krupu.

Zahvaljujući blizini i utjecaju Jadranskog mora, obilju vode okruženom krško-brežuljkastim terenom, biološka raznolikost vegetacije Hutova blata izuzetno je vrijedna. Malo gdje na svijetu ima toliki broj vrsta na tako malom području. Cjelokupni vegetacijski pokrov Parka prirode može se podijeliti u četiri vrste vegetacije: vodenu, močvarnu, livadsku i šumsku. Vodene površine Hutskog mulja uglavnom su prekrivene lopočima (Nymphaea alba) i lopočima (Nuphar luteum). Osim toga, u vegetaciji vodenih površina zastupljeni su žabnjak (Potamogeton sp.), žabnjak (Ranunculus sp.) i dr. ), šaševa (Carex sp.) i sita (Juncus sp.).

Šumska i livadna vegetacija zastupljena je brojnim karakterističnim vrstama koje upotpunjuju biološku raznolikost Hutskog blata. Značajne vrste ovih vrsta vegetacije su: jasen (Fraxinus sp.), hrast (Quercus sp.), vepar (Ruscus sp.), šipak (Punica sp.), bor (Juniperus sp.), vrba (Salix sp.) , Brijest (Ulmus sp.), joha (Alnus sp.), kupina (Rubus sp.), dud (Morus sp.), kopriva (Lamium sp.), djetelina (Trifolium sp.). Neke biljne zajednice razvijene su samo mjestimično, dok su neke vrlo raširene i zauzimaju velika područja.

Vodeći se činjenicama i potrebama za razvojem samoodrživih djelatnosti Parka uz dozu opreza u očuvanju i zaštiti temeljnih prirodnih vrijednosti područja, turistička ponuda se sastojala od sljedećih aktivnosti: foto safari, sportski ribolov , sportske pripreme, poučne staze i ugostiteljstvo te adrenalinski park kao nova turistička ponuda.

Foto safari kao turistička atrakcija uključuje razgledavanje, promatranje ptica i uživanje u prirodnom okruženju močvare uz vožnju čamcem kroz močvarni dio Hutova blata. Izlet se sastoji od vožnje brodom koji može primiti 25 osoba. Ukupna vožnja traje oko sat vremena, a ruta je kružna. Nakon vožnje gosti se mogu osvježiti, ručati u Motelu Park te dobiti dodatne informacije i promotivne materijale o Parku. Adrenalinski park nova je turistička ponuda Parka prirode, a sastoji se od staze za djecu i staze za odrasle. Koristeći zanimljive prepreke uklopljene u prirodu, gostima se omogućuje jedinstveni doživljaj prirode na zabavan i avanturistički način.

Želite li iz prve ruke doživjeti Hutovo blato, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitom pogledu na izvorište Svitavskog jezera i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Čapljina
20. Novembra 2023.0
Tvrđava Herceg Stjepana
20. Novembra 2023.0
Badanj – paleolitsko nalazište
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking