+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Tvrđava Herceg Stjepana


Tvrđava je sagrađena u srednjem vijeku, iznad Ljubuškog, na samom vrhu brda Butorovica. Prema narodnim pričama, za izgradnju tvrđave zaslužan je herceg (vojvoda) Stjepan Vukčić Kosača, iako je ona povijesno starija od njega. U pisanim izvorima Ljubuški se prvi put spominje 21. veljače 1444. godine pod imenom Lubussa.

Kompleks tvrđave sastoji se od dva dijela. Središnja kula “Herceguša” sagrađena je krajem 14. ili početkom 15. stoljeća, a obodni zid u obliku nepravilnog poligona s masivnim kulama izgrađen je u osmanskom razdoblju nakon 1472. godine. STARI GRAD LJUBUŠKI proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u oktobru 2003. godine.

Nešto prije 1477. grad je pao u turske ruke i postao pogranična utvrda s jakom posadom. Turci su tvrđavu preuredili u vojnu rezidenciju sa svim popratnim sadržajima. Nakon 1835. godine tvrđava Ljubuški gubi svoju obrambenu i stratešku ulogu.

Povijest tvrđave Herceg Stjepana

Kasnosrednjovjekovna utvrda feudalnog vladara hercega Stjepana Kosače najmonumentalniji je arheološki lokalitet općine Ljubuški, smještena na istaknutom vrhu kraškog lanca brda Buturovica (396 mnm) i kao takva simbol je grad Ljubuški i Hercegovina. Kompleks utvrde sastoji se od dva dijela. Središnja kula pravokutnog oblika, popularno nazvana “Herceguša”, izgrađena krajem 14. ili početkom 15. stoljeća i obodni zid u obliku nepravilnog poligona s masivnim kulama, potječu iz osmanskog razdoblja nakon 1472. godine. Kompleks obuhvaća površine 3.350 m2 i sastoji se od nekoliko cjelina, kao što su mali i veliki zvonik sa stolom i razne zgrade; stražarnica, žitnica, pekara, oružarnica, barutana i 4 cisterne za vodu. Srednjovjekovno podgrađe razvilo se na terasi Crkvica, u podnožju južnog dijela grada. Nedaleko od ulaza (oko 250 m sjeverozapadno) u tvrđavu nalaze se ostaci džamije iz sredine 16. stoljeća. Ljubuški se u povijesnim izvorima prvi put spominje 15. veljače 1435. godine pod imenom Lubussa. Osmanske vlasti grad su prvi put osvojile 1463. godine, a konačno 1477. godine kada se spominje u defteru Hercegovačkog sandžaka. U zadužbini Nesuh-age Vučjakovića 1565. godine grad se pominje kao “Kala Lupuška” (Tvrđava Ljubuški). Tijekom 17. stoljeća Ljubuški je postao središte „Kadiluka“, a konačno ga je napustio 1835. godine nakon gubitka svoje obrambene i strateške namjene.

Tijekom 17. stoljeća dubrovački su majstori prvi put obnovili ove zidine. Nažalost, zbog seizmičkog djelovanja i atmosferilija tijekom 20. stoljeća ova je utvrda znatno oštećena. Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, graditeljska cjelina STARI GRAD U LJUBUŠKOM je u listopadu 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Želite li iz prve ruke doživjeti tvrđavu Herceg Stjepana, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitim pogledima na grad Ljubuški i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti?  Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Rijeka Trebižat
20. Novembra 2023.0
Ravno
20. Novembra 2023.0
Manastir u Žitomisliću
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking