+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Konjic se nalazi na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, u kotlini s obje strane rijeke Neretve i oko ušća u Neretvu pritoke Trešanice. Svi koji iz Bosne putuju u Hercegovinu moraju proći kroz Konjic, čime grad ima značajnu stratešku prednost i položaj.

POVIJEST KONJICA

Rana povijest Konjica seže unatrag 4000 godina, o čemu svjedoče ostaci raznih naselja pronađeni na ovom području uz rijeku Neretvu. Konjic se prvi put spominje od strane Dubrovačke Republike 1382. godine.

Arheolog Zemaljskog muzeja u Sarajevu Karl Pach je 1897. godine na brdu Repovica u Konjicu pronašao veliko arheološko nalazište “Konjički Mitrej” (svetište boga Mitra). Pronađeni su temelji pravokutnog svetišta površine 45 m2.

Grad je podijelio sudbinu sa ostatkom BiH i završio pod vlašću Osmanskog carstva, koje je ostavilo traga u vidu islamske arhitekture i čuvene Stare Ćuprije, koja premošćuje obale rijeke Neretve.

Za vrijeme austrougarske okupacije Konjic je poprimio obilježja europske arhitekture koja se stopila s dotadašnjim osmanskim duhom grada.

Tijekom Prvog svjetskog rata, koji je započeo u Sarajevu atentatom na Franju Ferdinanda, Konjic ulazi u sastav Jugoslavije.

Tijekom Hladnog rata predsjednik Josip Broz Tito odabrao je Konjic za svoj vojni zapovjedni centar, poznat kao Titov bunker – današnju najveću turističku atrakciju u gradu.

Lukomir

Selo Lukomir se nalazi u općini Konjic i na nadmorskoj visini od 1.495 m najviše je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini. Na osnovu stećaka u selu, koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća, pretpostavlja se da je selo bilo naseljeno prije više stotina godina. Mnogi Lukomir opisuju kao živi etno muzej u kojem se prakticiraju običaji nomadskih plemena i živi vrlo tradicionalnim načinom života.

Stara Ćuprija

Izgrađen 1682. godine, Stari most u Konjicu smatra se točkom na kojoj se Hercegovina spaja s Bosnom. Izgrađen od kamena, sa ukupno šest lukova, jedan je od najljepših mostova iz osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini. Uz mostarski Stari most, trebinjski Arslanagića most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, Stari most u Konjicu predstavlja značajan kulturno-historijski spomenik zemlje. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Titov bunker

Službeno nazvan “Armijska ratna komanda” (ARK D-o), Titov bunker izgrađen je između 1953. i 1979. Služio je kao atomsko sklonište za zaštitu vojnog zapovjedništva i 350 članova vlade predsjednika Tita u slučaju nuklearnog napada tijekom hladnoće Rat.

Iskopan na južnom krilu planine Bjelašnice, bunker se sastoji od opsežnih podzemnih građevina dizajniranih za opskrbu svojih stanovnika do šest mjeseci. Kompleks uključuje stambena područja, sobe za sastanke, spavaonice, komunikacijske sadržaje i opskrbljuje se energijom.

Bunker je građen u najstrožoj tajnosti, a ukupno je uloženo 4,6 milijardi dolara, što je današnja vrijednost od 26 milijardi dolara.

Kanjoning uz rijeku Rakitnicu

Dug 26 kilometara, kanjon Rakitnice razdvaja planine Bjelašnicu i Visočicu i povezuje Bosnu i Hercegovinu. Mnogi ljubitelji adrenalina i kanjoninga slažu se da je ovaj kanjon jedan od najboljih izbora za takvu avanturu. Jedan od najdubljih kanjona u Europi, kanjon Rakitnice, fizički je vrlo zahtjevan i trebat će vam tehnička znanja. Osim zajamčenog adrenalina, kanjon obiluje iznenađenjima i netaknutom prirodom, slapovima, brzacima, kaskadama i kristalno čistim prirodnim bazenima.

Boračko jezero

Smješteno oko 20 kilometara od Konjica, Boračko jezero jedno je od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Boračko jezero je planinsko, ledničko jezero koje se nalazi u podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini od 397 m.

Sa zapada je jezero okruženo strmim i šumovitim visovima Crne Gore, a sa istoka Tranjinama. Okolicu jezera krase guste crnogorične i bjelogorične šume.

Boračko jezero svojom ljepotom i čistom čistom zelenom bojom rijetko koga ostavlja ravnodušnim, a posjećuju ga kako domaći tako i turisti iz cijelog svijeta.

Boračko jezero je idealna destinacija za obitelji i odmor u prirodnom okruženju, a ima i kamp u kojem možete uživati u kamp vozilima.
Na jezeru postoji i mogućnost najma drvenih bungalova i apartmana.

Želite li doživjeti Konjic iz prve ruke, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitim pogledima na rijeku Neretvu i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Tvrđava Herceg Stjepana
20. Novembra 2023.0
Grobnica Moshe Danona
20. Novembra 2023.0
Čitluk
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking