+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Karađoz-begova džamija

Karađoz-begova džamija (Zaim Hadži Mehmed-bega Karađoza džamija) je najveća i jedna od najljepših džamija u Hercegovini. Nalazi se u Mostaru, na uglu ulica braće Fejić i Karađoz-begove ulice.

Mostar je grad bogat džamijama, koje se nalaze u svakom kvartu, a koje dobro predstavljaju tipičan osmanski stil. Male, ali elegantne, kako s arhitektonskog tako i kulturnog gledišta u širem smislu, to su građevine koje vrijedi posjetiti ne samo zbog ljepote interijera, već i zbog opipljivih dokaza o životu i kulturi osmanskog razdoblja u Bosna i Hercegovina.

Karađoz-begova džamija, malo izvan centra grada, jedan je od najreprezentativnijih spomenika sakralne islamske arhitekture u 16. stoljeću. Sagrađena 1557. godine prema projektu turskog arhitekte Kodže Mimara Sinana, iznutra je ukrašena raskošnim arabeskama i fitomorfnim crtežima. U skladu sa stilom i tradicijom tog perioda, džamiju flankiraju druge zgrade u njenom dvorištu: šadrvan za pranje (sadrvan), islamska škola (medresa), biblioteka, pa čak i javna kuhinja za siromašne. Oštećena u ratu, Karađoz-begova džamija i njen minaret sada su nakon duge i brižljive obnove ponovo otvoreni za posjetu javnosti. Iza džamije nalazi se najstarije muslimansko groblje u gradu.

Želite li doživjeti Karađoz-begovu džamiju iz prve ruke, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Neretvu i naučiti sve o njenoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Manastir Tvrdoš
20. Novembra 2023.0
Adventure park Pec Mlini
16. Novembra 2023.0
Stari grad Trebinje
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking