+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Manastir Tvrdoš

Čuveni manastir Tvrdoš, koji se nalazi oko pet kilometara od Trebinja, datira još iz srednjeg vijeka, a vjeruje se da su ga osnovali car Sveti Konstantin i njegova majka Sveta Jelena. Manastir Tvrdoš je poznat po proizvodnji vina i svojim vinskim podrumima, sa mogućnošću degustacije vina.

Manastir Tvrdoš nalazi se na desnoj obali rijeke Trebišnjice, 5 km zapadno od Trebinja. Sagrađena je na temeljima crkve iz 4. stoljeća i jedan je od najstarijih kulturno-historijskih spomenika u Republici Srpskoj. U 16. i 17. stoljeću Tvrdoš je bio sjedište Humsko-hercegovačke, odnosno Trebinjske mitropolije. Za vrijeme tursko-mletačkog rata manastir je stradao, a dio relikvija je prenijet u manastir Savinu (Herceg Novi) i manastir Duži, odakle je ruka svete kraljice Jelene Anžuvinske, majke kraljeva Milutina i Dragutina, je 1992. godine premješten u Tvrdoš.

Manastir je poznat i po tome što je u njemu primio monaški i sveštenički čin sveti Vasilije Ostroški, nakon čega je jedno vrijeme služio kao paroh popovopoljski. Zbog toga se Sveti Vasilije naziva i Ostroški i Tvrdoški. Obnova samostana započela je 1955. godine, kada je obnovljen cijeli samostanski kompleks. Posebnost interijera današnje crkve je stakleni pod koji predstavlja svojevrstan „prozor u prošlost“ kroz koji se vide temelji crkve iz 4. stoljeća. Dugu tradiciju proizvodnje vina, čiji počeci sežu u 15. stoljeće, samostan uspješno održava i danas zahvaljujući obnovljenim vinogradima, vinskom podrumu i modernoj vinariji.

Degustacija vina u manastiru Tvrdoš

U mračnim vremenima srednjeg vijeka redovnici su u samostanima čuvali svoju duhovnost i kulturu, ali i tradiciju proizvodnje vina. Vinarija Tvrdoš, kao iu cijeloj Europi, ima najveće zasluge za prenošenje znanja o uzgoju vinove loze i vinarstvu. Suhi kamen, rijeka Trebišnjica, kao i vjetrovi s mirisom žalfije, vrijeska uz mediteransko bilje, med i limun, otkrivaju snagu i tajanstvenost vina Tvrdoš. “Pronaći dobro vino jednako je kao pronaći veliko blago, a kada nađete blago, samo morate paziti s kim ga dijelite”. Otkrijte tajnu vina Tvrdoš.

Želite li iz prve ruke doživjeti Manastir Tvrdoš, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Trebišnjicu i saznati sve o njegovoj bogatoj istoriji? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Istočna Hercegovina/Republika Srpska

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Rijeka Trebižat
20. Novembra 2023.0
Stećci u Ljubuškom
20. Novembra 2023.0
Grobnica Moshe Danona
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking