+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Grad Mostar jedno je od najpopularnijih odredišta u Bosni i Hercegovini. S kamenim ulicama, starim kamenim zgradama i prekrasnim mostom koji premošćuje slikovitu rijeku Neretvu, ovaj grad izgleda kao da je iščupan sa stranica bajke.

Ovaj gradić godišnje privuče tisuće posjetitelja. Vidjeti Stari most, Stari most, vrhunac je posjeta ovom mjestu, ali šarm Mostara proteže se i dalje od raspona ovog mosta. Bilo da imate samo nekoliko sati ili nekoliko dana, želimo vam pomoći isplanirati savršenu posjetu Mostaru.

Povijesni grad Mostar, koji se proteže kroz duboku dolinu rijeke Neretve, razvio se u 15. i 16. stoljeću kao osmanski pogranični grad i tijekom austrougarskog razdoblja u 19. i 20. stoljeću.

Mostar je od davnina poznat po svojim starim turskim kućama i Starom mostu, Starom mostu, po kojem je i dobio ime. U sukobu 1990-ih, međutim, veći dio povijesnog grada i Stari most, koji je projektirao poznati arhitekt Sinan, uništeni su. Stari most je nedavno obnovljen i mnoga zdanja u Starom gradu su restaurirana ili ponovno izgrađena uz doprinos međunarodnog znanstvenog odbora koji je osnovao UNESCO.

Područje Starog mosta, sa svojim predosmanskim, istočnoosmanskim, mediteranskim i zapadnoeuropskim arhitektonskim obilježjima, izvanredan je primjer multikulturalnog urbanog naselja. Obnovljeni Stari most i stari mostarski grad simbol su pomirenja, međunarodne suradnje i suživota različitih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica.

Jeste li znali – ERO Travel organizira putovanja u malim grupama koja se mogu rezervirati? Birajte između autentičnih, impresivnih Epic Trips i rezervirajte si kompaktan i akcijski aktivan odmor.

Otkrivamo najbolje stvari koje treba vidjeti i raditi u Mostaru i okolici.

1. Stari Most (Old Bridge)

Prekrasan pogled na grad Mostar sa starim mostom, džamijom i drevnim građevinama na rijeci Neretvi u Bosni i Hercegovini | 📸 © Stanislava Borovac

Jedna od najpoznatijih mostarskih, ali i bosanskohercegovačkih znamenitosti je Stari most ili „Stari most“. Most su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću i primjer je tipične islamske arhitekture i finog inženjerstva. Prelazi preko prekrasne tirkizne rijeke Neretve i nalazi se u srcu starog grada Mostara. Tijekom građanskog rata, međutim, most su uništile hrvatske snage, ali je od tada ponovno izgrađen prema izvornim specifikacijama. Sada je UNESCO-va svjetska baština, nakon što je ovaj status dobila 2005. godine ubrzo nakon što je obnovljena, i svake godine privlači tisuće turista u Mostar.

2. Kamen ‘Ne zaboravi’

Ovaj kamenčić nalazi se u blizini Starog mosta, a služi kao podsjetnik na građanski rat. Dok turisti posjećuju zadivljujući grad Mostar, važno je ne prešutjeti činjenicu da su ovdje relativno nedavno počinjeni strašni zločini, te da grad još uvijek osjeća posljedice podijeljenog stanovništva. Iako je turizam osigurao da Mostar napreduje od rata, ne tako davno bio je pod opsadom, a mnogi mještani koji danas žive u gradu izgubili bi prijatelje i članove obitelji. Kamen ‘Ne zaboravi’ služi da nježno podsjeća posjetitelje da razmišljaju o tragičnoj prošlosti grada.

3. Čaršija

U srcu slikovitog mostarskog Starog grada nalazi se njegova tržnica ili čaršija. Sa svake strane rijeke u blizini Starog mosta postoji tržnica, zbog podijeljenosti između bošnjačke i hrvatske etničke skupine koje nastanjuju grad, iako razlika između njih nije primjetna turistima koji dolaze. Tržnica ima izrazito istočnjački ugođaj, zahvaljujući povijesnim osmanskim utjecajima, sa štandovima koji prodaju prostirke, oslikane tanjure, predmete od bakra i suvenire. Tržnica je puna mještana kao i turista, a posjetiteljima daje dobar uvid u tradicionalni bosanski način života.

4. Skokovi s mosta

Jedna od ključnih životnih aktivnosti u Mostaru prirodno se vrti oko njegovog poznatog mosta: skokovi u vodu uglavnom se odvijaju tijekom ljetnih mjeseci i uključuju obučene profesionalce koji rone s vrha Starog mosta kako bi zabavili publiku. Udaljenost između vrha mosta i rijeke ispod je oko 20 m, tako da to smiju poduzeti samo profesionalci ili turisti koji su prethodno prošli tečaj obuke. Postoji čak i službeno godišnje natjecanje u sklopu Red Bullova natjecanja u ronjenju s litice.

5. Kuća Muslibegovića

Jedan od najboljih mostarskih primjera osmanske arhitekture je zaštićeni nacionalni spomenik Muslibegovića kuća. Nekada je u njemu živjela plemićka obitelj Muslibegović, a danas je luksuzni hotel i muzej. Interijer je u skladu s tradicionalnim istočnjačkim stilovima, poput otomanskih sagova, bijelih zidova i drvenog namještaja, a muzej izlaže predmete poput knjiga, rukopisa i ručno rađenih rukotvorina. Jedan od vrhunaca je vanjsko dvorište, koje je sjenovito i dobro održavano s obiljem bujnog cvijeća i zelenila. Iako se hotel može smatrati prilično skupim (na kraju krajeva, proglašen je jednim od 10 najboljih svjetskih hotela), mala ulaznica za muzej daje posjetiteljima dobar dojam o mjestu.

6. Koski Mehmed-pašina džamija

Ova zadivljujuća džamija nije samo atrakcija sama po sebi, već je i mjesto s kojeg se pruža neki od najboljih pogleda na Stari most. Džamiju su početkom 1600-ih sagradili Osmanlije, a danas je jedna od najbolje očuvanih džamija na ovom području. Postoji mala ulaznica koja uključuje uspon na minaret za pogled od 360º na most i šetnju vanjskim dvorištem koje također pruža nevjerojatan pogled. Unutrašnjost džamije je mala, ali ima neke lijepe ukrašene ukrase, iako je svakako vrijedi posjetiti samo zbog pogleda.

7. Ratna izložba fotografija

Unutar jedne od mostarskih povijesnih zgrada nalazi se fotogalerija koja sadrži snimke koje je u Mostaru snimio novozelandski fotograf tijekom građanskog rata. Nalazi se neposredno uz Stari most, a smještena je u tradicionalnoj nastambi koja odgovara osobnim pričama mještana Mostara ispričanim kroz fotografije. Fotografije ne prikazuju samo ratna razaranja već i svakodnevne borbe lokalnog stanovništva, od kojih su mnogi jednostavno pokušavali nastaviti sa svojim životima. Izložba je izvrsna prilika da saznamo više o povijesti Mostara i onome što ju je oblikovalo.

8. Kriva Cuprija 

Za manju i manje turističku verziju Starog mosta vrijedi posjetiti Krivu ćupriju. Stariji je od Starog mosta i smatra se da je bio neka vrsta probe za kasniju izgradnju većeg i poznatijeg mosta. Ima samo jedan luk pa je relativno malen, ali još uvijek predstavlja primjer tipične islamske arhitekture 16. stoljeća i puno je mirnije mjesto za sjedenje i uživanje u opuštajućem ručku u nekom od obližnjih restorana. Most je odnijela poplava 2000. godine, ali je godinu dana kasnije obnovljen uz pomoć UNESCO-a, a građanski rat ga je relativno neoštetio.

Želite li doživjeti Mostar iz prve ruke, uživati u prekrasnoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Neretvu i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Rimski vojni logor Gracine
20. Novembra 2023.0
Badanj – paleolitsko nalazište
20. Novembra 2023.0
Jablanica
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking