+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Mogorjelo – Rimska Villa Rustica

Mogorjelo je jedinstveni arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana starorimska villa rustica.

Jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u Bosni i Hercegovini svakako je Mogorjelo, još jedan biser neretvanskog dugog niza bisera antičke kulturne i prirodne baštine. Smješteno 1 kilometar južno od grada Čapljine, Mogorjelo ostaci starog rimskog predgrađa Ville Rustice iz 4. stoljeća predstavljaju starorimsku poljoprivrednu proizvodnju i imanje, mlinove, pekare, rafineriju maslinovog ulja i kovačnice.

Ruševine utvrđene rimske kasnoantičke vile na brdu Mogorjelo u Čapljini s pravom se ubrajaju u značajne spomenike rimskog doba u Bosni i Hercegovini (kulturno-povijesni spomenik nulte kategorije). Lokalitet je otkriven tijekom izgradnje željezničke pruge Sarajevo – Metković (Dubrovnik) 1885. godine, a od 1899. do 1903. godine istraživan je pod nadzorom austrijskog arheologa Karla Patscha.

Najstariji nalazi vezani su za vilu rustiku (poljoprivredno imanje) koju je dobio veteran iz južne Italije, kao nagradu za uspješno ratovanje u Dakiji (današnja Rumunjska), gdje se proizvodilo maslinovo ulje, vino, žito i vrbovo pruće.

Krajem 3. stoljeća posjed je proglašen državnim posjedom, tzv. U 4. stoljeću iz istočnih stepa pojavljuju se ratnička plemena koja neprestano napadaju Rimsko Carstvo, a kako je Mogorjelo bilo glavni opskrbljivač hranom velikog rimskog grada Narone, ukazala se potreba za utvrđivanjem mjesta. Tako je nastala utvrda (castrum) koja je svojim pravokutnim oblikom s tri ulaza i jedanaest obrambenih kula pružala sigurnost radnicima i vojnicima.

Zapadni Goti sa svojim vladarom Alarichom osvojili su i razorili Mogorjelo 401.-403. Na ruševinama utvrde u 5. stoljeću sagrađena je bazilika za pokrštavanje ilirskih plemena (kršćanstvo je bilo dopušteno u Rimskom Carstvu). Posljednje rušenje izveli su Slaveni u 7. stoljeću. Zahvaljujući zaštitnim mjerama iz 1903. godine i sadnjom mediteranskog raslinja, Mogorjelo je postalo svojevrsno izletište, ne samo mještana, već i školskih ekskurzija, gostiju s Jadrana i brojnih turista.

Želite li iz prve ruke doživjeti Mogorjelo Villu rusticu, uživati u zapanjujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Neretvu i naučiti sve o njenoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Trebinje
20. Novembra 2023.0
Čitluk
20. Novembra 2023.0
Počitelj
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking