+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je zaštićeno područje koje se nalazi u entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1962. godine i prostire se na više od 200 četvornih kilometara. Park je dobio ime po rijeci Sutjesci koja kroz njega protiče.

Nacionalni park Sutjeska dom je raznolike flore i faune. Neke od vrsta koje se nalaze u parku su medvjedi, vukovi, risovi, divokoze te mnoge vrste ptica i biljaka. U parku se nalazi i najviši vrh u Bosni i Hercegovini, Maglić, koji se nalazi na preko 2386 metara nadmorske visine.

Jedna od najpopularnijih atrakcija Nacionalnog parka Sutjeska je šuma Perućica. Ova šuma je jedna od posljednjih preostalih prašuma u Europi i dom je niza rijetkih i ugroženih vrsta. Posjetitelji parka mogu istraživati šumu na brojnim pješačkim stazama ili krenuti u obilazak s vodičem kako bi saznali više o jedinstvenoj flori i fauni ovog područja.

Još jedna popularna atrakcija u parku je vodopad Skakavac, koji je jedan od najviših vodopada u Bosni i Hercegovini. Vodopad se nalazi u strmoj, krševitoj dolini i nudi zapanjujući pogled na okolni krajolik. Posjetitelji također mogu uživati u pikniku i kampiranju u parku.

Osim prirodnih ljepota, Nacionalni park Sutjeska obiluje i kulturno-povijesnim značajem. Park je bio mjesto poznate bitke na Sutjesci tijekom Drugog svjetskog rata, u kojoj su se jugoslavenske partizanske snage borile protiv njemačke vojske. Danas posjetitelji mogu posjetiti spomen kompleks Tjentište, koji obilježava bitku i poginule borce.

Sve u svemu, Nacionalni park Sutjeska je lijepo i raznoliko prirodno područje koje nudi za svakoga ponešto. Bilo da ste zainteresirani za istraživanje bogate flore i faune parka, uživanje u njegovom prirodnom krajoliku ili učenje o njegovoj bogatoj povijesti, Nacionalni park Sutjeska je destinacija koju morate posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Što raditi u NP Sutjeska

1. Planinarenje
Ljudi uglavnom posjećuju Sutjesku jer žele doživjeti prekrasnu prirodu koju ovaj park nudi, pa je vidljivo da postoje brojne označene staze namijenjene planinarima kako bi mogli u potpunosti istražiti park.

Ukupno devet planinarskih staza, od kojih je najduža i najteža duga 22 kilometra i obično se prolazi za 8 sati umjerenim tempom hodanja i bez odmora.
Dulje staze zahtijevaju oprez, fizičku spremnost i prikladnu obuću pa ako im niste dorasli pokušajte s kraćima
Iako jedna od najkraćih (samo 2 km), staza VI Prijevor – Maglić je kategorizirana kao teška jer je zapravo alpinistička staza. Za uspon je potrebna odgovarajuća tehnička oprema, kaciga, pojas, dereze i cepin.

2. Biciklizam
Za one koji vole istraživati na biciklu, postoji jedna staza samo za bicikliste. Staza počinje na Tjentištu (kod Informativnog centra) gdje imate mogućnost iznajmljivanja bicikla ukoliko nemate svoj.

Staza je duga 48 km i završava na jezeru Orlovac gdje se nalazi lovački dom i kamp.

3. Rafting
Ovisnici o adrenalinu mogu doživjeti rafting rijekom Tarom u kanjonu Sutjeske. Turisti koji odluče da se „provozaju“ rijekom Tarom dobijaju sljedeću opremu za rafting: neoprensko odijelo i čizme, prsluk za spašavanje, kacigu i veslo, au slučaju kiše i kabanicu.

Obučavat će ih profesionalni skiper, koji upravlja brodom. Rafting na Tari je moguć iu susjednom NP Durmitor, udaljenom samo 2 sata vožnje od Sutjeske.

Želite li iz prve ruke doživjeti Nacionalni park Sutjeska, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitim pogledima na izvorsku prašumu Perućicu i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Istočna Hercegovina/Republika Srpska

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Konjic
20. Novembra 2023.0
Čitluk
20. Novembra 2023.0
Rimski vojni logor Gracine
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking