+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Smještena na 1185 m nadmorske visine, ova jedinstvena prostrana ravnica zaista oduzima dah. To je oaza mira i prirodnih ljepota, pogotovo ako ga posjetite u proljeće ili ljeto. Idealan za opuštanje i šetnju prirodom, zasigurno ćete se pomladiti nakon što ga posjetite. Blidinje je dom endemske vrste bora munike, a zrak je ovdje zaista svjež i zdrav. To je odlično mjesto za brdski biciklizam, a možete uživati iu jahanju kroz nevjerojatnu prirodu. Zimi je odredište za skijanje i uživanje na snijegu.

U središnjem dijelu parka nalazi se Dugo polje, au jugoistočnom dijelu prekrasno Blidinjsko jezero. Kombinacija ovo dvoje svojim posjetiteljima pruža idealnu kombinaciju i stvara savršeno okruženje za opuštanje i odmor. Oko dvije od njih su planina Čvrsnica i Vran planina. Idealne su za planinarenje i ugodne šetnje kroz prirodu. U ovim planinama nalazi se i skijalište koje zimi pruža turistima mogućnost uživanja u zimskim sportovima.

Planinski masivi

Planinski masiv Čvrsnice je najviši i najveći u Parku prirode. Najznačajnija geomorfološka karakteristika u regiji nalazi se na istočnoj strani planine iznad kanjona Grabovice.

Ovo obilježje je kameni luk koji dosta podsjeća na velika vrata ili krug koji se zove Hajdučka vrata (doslovno Haidučka vrata). Ovo je zaštićeno prirodno obilježje u parku. Bezbroj planinara i zaljubljenika u prirodu dolaze ga vidjeti svake godine.

Masiv Čvrsnice dijelimo na dva dijela. Prva, također nazvana Muharnica, nalazi se u sjeveroistočnom dijelu parka i sastoji se uglavnom od dolomitnih stijena. Veliki Vilinac je najviši vrh u masivu s nadmorskom visinom od 2116 m (6942 stope).

Drugi dio masiva, koji se nalazi nasuprot Velikoj Vilini na jugozapadnom grebenu, je Velika Čvrsnica. Najviši vrh u ovom dijelu masiva je Pločno, koji je najvećim dijelom izgrađen od vapnenca.

Najviši vrhovi Parka prirode Blidinje nalaze se u masivu Čvrsnice. Oni uključuju:

  • Pločno (2,228 m/7,309 ft)
  • Mandaruša (2,204 m/7,230 ft)
  • Ćuprija (2,194 m/7,198 ft)
  • Veliki Jelinak (2,170 m/7,119 ft)
  • Kapci (2,156 m/7,073 ft )
  • Veliki Vilinac (2,113 m/6,932 ft)
  • Ivina Kosa (2,148 m/7,047 ft)

Što vidjeti i raditi u parku prirode Blidinje
Park prirode Blidinje je izuzetan ne samo zbog svog prekrasnog krajolika i zabavnih aktivnosti, već i zbog toga što čuva kulturnu baštinu koja datira stoljećima unazad.

Neke od najvažnijih znamenitosti u parku uključuju sljedeće.

1. Hajdučka Vrata (Outlaw’s Gate)
Jedan od najljepših vidikovaca i izvrstan završetak planinarenja zasigurno opisuju Hajdučka vrata. To je okrugli kamen koji se od 1985. godine smatra spomenikom prirode. Prema legendi, pomogao je Odmetnicima da postanu otporni na metke dok su se borili protiv Osmanlija. Osim što je pravo čudo prirode, posjetitelje mami i njegov položaj s pogledom na doline s istočne strane planine Čvrsnice.

2. Blidinjsko jezero
Između Čvrsnice i Vran planina, u dolini Polja, smjestilo se Blidinjsko jezero, po kojem je park i dobio ime. To je prirodno jezero, po nekima ledenjačkog podrijetla, veličine od 2,5 do 6 km². Njegov položaj između planina pruža nevjerojatnu panoramu okolnih planina.

3. Stećci
Na Blidinju se nalaze stećci ili srednjovjekovni kameni spavači koji datiraju iz perioda od 12. do 14. stoljeća. Pogotovo u Dugom Polju, koje je velika nekropola koja se sastoji od 150 ovih kršćanskih nadgrobnih spomenika koji se nalaze na cesti prema Kedžari. Razlikuju se u veličinama i oblicima – od ploča do sanduka. Također, često su ukrašeni križevima, rozetama ili pričaju priču kroz simbole. Stoga je Dugo Polje 2016. godine zbog svoje kulturne važnosti uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

4. Pećina odmetnika Mijata Tomića
Špilja odmetnika Mijata Tomića nalazi se u Dugom polju, podno Vran planine, u neposrednoj blizini restorana Hajdučke Vrleti, a zanimljiva je kako po povijesti tako i po životinjama koje tamo žive. Predmet je brojnih speleoloških analiza i istraživanja.

Prema legendi, na ovim prostorima sredinom 17. stoljeća živio je Mijat Tomić, poznat po svojoj hrabrosti i neustrašivosti. Vjeruje se da špilja ima otvor koji vodi u drugi dio Vrana, prema Rami.

5. Diva Grabovčeva
Prema legendi, Diva Grabovčeva bila je hrvatska djevojka koja je živjela u 17. stoljeću. Njena posebnost je u tome što je, uprkos prisili, odbila da se uda za turskog Tahir-bega Kopčića, čime je postala simbol čistoće, mučeništva i katolicizma. Svake godine u čast Dive održava se sveta misa, uvijek prve nedjelje nakon Petrova dana, a na njoj sudjeluje nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele regije. Junakinja Diva Grabovčeva opjevana je i u brojnim pjesmama, knjigama i filmovima, a jedna od najposebnijih je opera Diva Grabovčeva, koja je ujedno i prva opera na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

6. Masna Luka
Planinski biser u podnožju Čvrsnice, s prekrasnom crkvom Svetog Ilije koja se savršeno uklopila u prirodni ambijent, zasigurno je jedno od najljepših mjesta u Parku prirode Blidinje. Ovaj dio karakterizira veliko bogatstvo borove i jelove šume te raspolaže s nekoliko izvora pitke vode. Prirodni rezervat Masna Luka, s endemskim borom, savršeno je mjesto za odmor tijela i duše te potpuno prepuštanje prirodi. Ovdje možete posjetiti Franjevačku galeriju s vrijednim umjetničkim djelima ovoga kraja ili uživati u jednom od izvora pitke vode od kojih je najpoznatiji Jasle.

Želite li iz prve ruke doživjeti Park prirode Blidinje, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitim pogledima na izvorište Blidinjskog jezera i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Trebinje
20. Novembra 2023.0
Franjevački samostan Humac
20. Novembra 2023.0
Tvrđava Herceg Stjepana
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking