+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Održan 2.sastanak FORUMA ĆIRO biciklističke rute

U Ravnom je 30.11.2023. godine održan drugi sastanak FORUMA ĆIRO, kojem su prisustvovali predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora: opštine, biciklistički klubovi, privatni pružaoci usluga, razvojne agencije, turističke zajednice.

Nakon uvodnog obraćanja, predstavljene su aktivnosti provedene u 2023. godini.

U nastavku sastanka diskutovalo se o aktivnostima i prijedlozima s ciljem da se pripremi  operativni plan za 2024. godinu,, a na osnovu dokumenta „Plan upravljanja biciklističkom stazom ĆIRO“.

Formiran je Forum Ćiro rute koji ima ulogu neformalne skupštine i kojeg čine predstavnici ključnih aktera regije koja gravitira ĆIRO ruti: općine, turističke zajednice i organizacije, privatni sektor, biciklistički klubovi, razvojne agencije, te izvršno tijelo kojeg čine predstavnici REDAH-a, Udruženja Hercegovina Bike iz Mostara, općine Ravno, udruženja Vučji zub iz Trebinja i turističke organizacije Grada Trebinja.

Forum ĆIRO je osnovan radi uspješnije koordinacije aktivnosti na ruti ĆIRO.

Plan upravljanja ĆIRO rutom je dobio podršku aktera koji  su iskazali interes i spremnost da rade na promociji, na održavanju rute, na organizaciji događaja i svim ostalim aktivnostima s ciljem da ovaj turistički proizvod postane još vidljiviji kako na domaćem, regionalnom  tako i na stranim turističkim tržištima. Posebno je važno istaći i da su lokalne samouprave iskazale spremnost da osim podrške u fizičkom održavanju trase, takođe osiguraju i finansijsku podršku kako bi se podržale planirane aktivnosti. U tom smislu, potpisan je sporazum o saradnji kojim su definisane prava i obaveze i podrška za provedbu aktivnosti  u skladu sa Planom upravljanja i operativnim planom.

Ovaj sporazum su potpisali Grad Mostar, Grad Trebinje, Grad Stolac, općina Neum, općina Ravno i opština Bileća, te REDAH koji operativno koordinira realizaciju aktivnosti. Cilj ovog Sporazuma je poboljšanje koordinacije razvojnih turističkih aktivnosti u regiji Hercegovina i jačanje kvalitete i ponude oko biciklističke rute Ćiro, a u svrhu privlačenje novih turista, podrške lokalnom poduzetništvu, povećanja domaćih i stranih ulaganja, povećanja zaposlenosti, poboljšanja kvalitete života stanovnika u ruralnim područjima.

U 2024 godini nas očekuje šest noviih Ćiro biciklijada:

Biciklijada Ćirinom Prugom Mostar – Počitelj

Udruga „HerzegovinaBike“ i Biciklistički klub Mostar najavljuju biciklijadu „Ćirinom prugom Mostar-Počitelj“ koja će se održati u Nedelju 24.3.2024. sa početkom u 10:00h ispred Trga Hrvatskih velikana (Rondo) u Mostaru. 
VIŠE…

Biciklijada Ćirinom Prugom Zavala – Trebinje

Biciklistički klub “Vučji Zub” i udruga “HerzegovinaBike” najavljuju biciklijadu “Ćirinom prugom Zavala – Trebinje” koja će se održati u nedelju 07.04.2024. sa početkom u 11.00h ispred restorana Zavala u Zavali. 
VIŠE…

Biciklijada Ćirinom Prugom Hutovo – Ravno(In Memoriam Nikša Vuletić)

Udruga „HerzegovinaBike“ najavljuje biciklijadu „Ćirinom prugom Hutovo – Ravno (In Memoriam Nikša Vuletić)“ koja će se održati u Nedelju 12.5.2024. sa početkom u 11:00h ispred područne škole u Hutovu selu.
VIŠE…

Biciklijada Ćirinom Prugom Neumsko Zaleđe

Udruga “HerzegovinaBike” najavljuje biciklijadu Ćirinom prugom Neumsko zaleđe (Hutovo – Neum) koja će se održati u nedelju 02.6.2024. sa početkom u 10:00h ispred područne škole u Hutovu selu. 
VIŠE…

Biciklijada Ćirinom Prugom Trebinje – Bileća

Biciklistički klub “Hercegovac” iz Bileće u suradnji sa biciklističkim klubom “Vučji Zub” i udrugom “HerzegovinaBike” najavljuju biciklijadu “Ćirinom prugom Trebinje Bileća” koja će se održati u subotu 11.8.2024. sa početkom u 10:00h iz Trebinja.
VIŠE…

Biciklijada: Ćiro Heritage (Počitelj – Stolac)

Udruga „HerzegovinaBike“ najavljuje biciklijadu “Ćiro Heritage (Počitelj – Stolac)” koja će se održati u Nedelju 15.09.2024. sa početkom u 10:00h ispred hotela President u Čapljini.
VIŠE…

Leave a Reply

POKROVITELJ UDRUGE: CONTINENTAL TIRES

POKROVITELJ UDRUGE: SKODA APOLO MOSTAR

POKROVITELJ UDRUGE: TURISTIČKA ZAJEDNICA HNŽ/K

POKROVITELJ UDRUGE: CAPRIOLO MOSTAR

📞 Kontaktirajte nas

Get a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

+387 63 400 260

info@herzegovinabike.ba

Proceed Booking