+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Rama (Ramsko jezero)

Prozor i Rama su najsjevernije točke Hercegovine. Cijelim područjem dominira prekrasno Ramsko jezero. Usred jezera nalazi se otok Šćit s franjevačkim samostanom.

Otkrijte općinu Rama

Ramsko jezero je umjetno jezero u općini Prozor – Rama, u sjevernoj Hercegovini. Nastala je 1968. godine izgradnjom brane na rijeci Rami i zauzimala je površinu od 15,5. km2. Najveća dužina jezera je 12 kilometara, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode do 55 metara.

Jezero je okruženo obroncima planina: Raduša, Makljen, Ljubuša i Vran. Voda u Ramsko jezero dolazi iz izvora rijeke Rame, Buka, Krupića i nekoliko manjih potoka i vrela, u izvorima s okolnih planina.

Svake godine privlači tisuće posjetitelja koji šetaju, plivaju, plove i obavljaju druge aktivnosti na ovom prekrasnom biseru. Jezero i okolica pogodni su za sportsko-rekreacijski, ribolovni i lovni turizam, seoski turizam, eko turizam i vjerski turizam.

Zapanjujuće Ramsko jezero

Ramsko jezero je još jedan skriveni dragulj hercegovačke regije, pored mnogih drugih. Ali ovaj je stvarno poseban. U sjevernom dijelu regije, oko 80 km od Mostara, naći ćete jedan od najljepših znamenitosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina nije zemlja velikih gradova. Umjesto toga, ljepota je u manjim mjestima, selima i općinama s prekrasnim krajolicima. Grad Prozor je jedan od njih. Mali grad u sjevernoj Hercegovini, nema puno toga za vidjeti. No ako se odvezete 10 km dalje, svjedočit ćete spektakularnim prizorima. Ramsko jezero kao iz bajke i usred njega prekrasan Franjevački samostan Šćit, mjesto puno povijesti.

Više o samostanu možete pročitati u drugom dijelu teksta.

Ramsko jezero je zapravo umjetno jezero. Nastala je 1968. godine na rijeci Rami u općini Prozor-Rama, nakon što je vlast izgradila Ramsku branu. Mnogi mještani nisu bili zadovoljni takvim činom vlasti, jer je potopljeni teren bio vrlo plodan. Ali danas ne mogu zamisliti svoj život bez ovog čudesnog jezera.

Ramsko jezero je neistraženo blago, a poseban šarm ima u svom jedinstvenom obliku u kombinaciji sa prekrasnom prirodom koja ga okružuje. Smješteno u planinskom području, jezero vijuga oko brojnih brežuljaka i pruža prekrasan pogled. Popnite se na bilo koje veće brdo ili planinu i uživajte u spektakularnom pogledu!

Većina turista nije ni čula za Ramsko jezero, a kamoli da ga je otkrila. Dakle, nema gužve i u miru ćete uživati u ovoj prekrasnoj prirodi. Ako ste umorni od turističke vreve, posjet Ramskom jezeru svakako će vas opustiti i vratiti prirodi. Ali ovo mjesto se ne može opisati riječima, morate ga doživjeti sami! Također, posljednjih nekoliko godina jezero je trening baza nekoliko nacionalnih veslačkih reprezentacija, poput Hrvatske i Australije.

Baština samostana & Etnografski muzej Šćit

Ako mislite da se radi o Ramskom jezeru, prevarili ste se. Koliko god bilo lijepo, jezero bi bilo manje čudesno bez Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Ponosno uzdignut usred jezera, do kojeg vodi cesta, ovaj slikoviti samostan svjedok je bogate povijesti Bosne i Hercegovine.

Franjevci su sagradili samostan u 15. stoljeću, prije dolaska Osmanlija. Kroz povijest je nekoliko puta rušena, ali svaki put iznova građena. Samostan je također služio kao zatvor u vrijeme komunizma u bivšoj Jugoslaviji. Oko muzeja nalaze se i prekrasne skulpture, poput poznatog “Ramskog križa” i “Posljednje večere”, eminentnih hrvatskih kipara.

O burnom životu franjevaca i ovoga kraja kroz povijest puno će vam toga ispričati Etnografski muzej. Muzej je smješten u starom samostanu i jedinstvena je građevina u Bosni i Hercegovini. To je jedina ustanova ove vrste iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini, izgrađena 1857. godine. Šćit se do izgradnje brane nalazio uz rijeku Ramu u plodnoj dolini. Nakon toga, samostan i zgrade koje ga okružuju ostaju na malom poluotoku.

Etnografski muzej na Šćitu priča jednu drugu priču, drugačiju od ostalih muzeja. Tamo ćete pronaći bogatu zbirku starog načina življenja u ramskom kraju. Na dvije etaže postavljene su izložbe starih zanata, gospodarstva, prometnih sredstava i kulture stanovanja. Treći kat predstavlja tekstilni rad – proizvodni proces i sve vrste proizvoda u uporabi. Tu je i bratska samostanska ćelija. Četvrti kat predstavlja floru sa stotinu najčešćih biljaka s nazivima i osnovnim karakteristikama te faunu – obitelj životinja u punom životnom obliku.

Sve to čini ovaj muzej zaista posebnim i jednim od etnografski najbogatijih u cijeloj zemlji.

Cjelokupni kulturni krajolik, samostan i muzej proglašeni su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Želite doživjeti Ramu, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na Ramsko jezero i naučiti sve o njezinoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Široki Brijeg
20. Novembra 2023.0
Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
20. Novembra 2023.0
Počitelj
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking