+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Općina Ravno nalazi se u južnoj Hercegovini, a od obale Jadranskog mora udaljena je svega 12 km. Naslanja se na Dubrovačko primorje i obuhvaća plodno Popovo polje i kroz njega protječe najveća ponornica na svijetu (96 km), Trebišnjica.

Mjesto se nalazi u speleološkom parku prirode gdje se susreću podzemne vode jadranskog slivnog područja. Ovo područje je vrlo bogato vodom što čini Popovo polje vrlo pogodnim za poljoprivredu. Zahvaljujući netaknutoj prirodi, ovo mjesto u zaleđu Jadrana vrlo je pogodno za eko-turizam. Svjetski poznata turistička atrakcija je špilja Vjetrenica koja pruža nezaboravno iskustvo turistima koji je mogu posjetiti u nekom od brojnih izleta.

Pećina Vjetrenica.

Jedna od najpoznatijih i najljepših špilja Dinarskog krša. Prvi put se spominje 77. godine prvog stoljeća u prvoj svjetskoj enciklopediji Plinija Starijeg kao “slavna bezimena špilja iz koje snažno puše podzemni vjetar”.

Na samom ulazu, s desne strane, dva su srednjovjekovna reljefa, uklesana u ravnu stijenu, s prikazima lova na jelene i viteških turnira. Najznačajnija arheološka otkrića su kosti špiljskog medvjeda i leoparda. Pojava jakog “vjetra” na ulazu fascinantna je karakteristika Vjetrenice, po kojoj je i dobila ime. U 2019. godini poznati svjetski magazin “Lonely Planet” uvrstio je deset destinacija koje treba posjetiti.

Područje špilje Vjetrenice s dijelom Popova polja proglašeno je zaštićenim krajobrazom “Vjetrenica-Popovo polje” 2021. godine.

Manastir Zavala.

Na obroncima brda Ostrog u naselju Zavala, samo stotinjak metara od Biospeleološkog muzeja, nalazi se pravoslavni manastir, poznat po tome što je u njemu dio svog monaškog života proveo Sveti Vasilije Ostroški.

Biciklistička staza Ćiro.

Nekada žila kucavica ovog dijela Hercegovine, uskotračna pruga koju je “Ćiro” koristio od 1903. do 1976. godine, prije nekoliko godina uređena je kao biciklistička staza od Mostara do Dubrovnika. Danas je vrijedan turistički resurs ili “muzej na otvorenom”.

Na nekoliko mjesta u Ravnom i Zavali moguće je iznajmiti bicikle i uživati u vožnji Popovim poljem starom uskotračnom prugom.

Želite li iz prve ruke doživjeti Ravno, uživati u prekrasnoj špilji Vjetrenici, slikovitim pogledima na izvorište Popover polje i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
20. Novembra 2023.0
Rama (Ramsko jezero)
20. Novembra 2023.0
Stari most u Mostaru
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking