+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Radimlja – nekropola stećaka

Nekropola stećaka u Radimlji je najpoznatije nalazište stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje, u blizini sela Poprati. Nekropola je jedan od najznačajnijih spomenika srednjovjekovnog perioda u BiH. Karakteristike koje ističu njegovu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznolikost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka likovna kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih ukrasa, reljefa i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te njegova dostupnost i smještaj.

Tamo je 135 stećaka na nekropoli od kojih je 63 ukrašeno. Oko 30% ima oblik ploče, 25% sanduk i 25% sanduk sa postoljem (odnosno, stećci su ili jedan element ili dva posebno oblikovana i spojena elementa). Tu su i tri kamena križa, od kojih jedan dominira nekropolom. Orijentacija stećaka je istok-zapad, a nalaze se u polju okruženom stijenskim masivom čiji pravac prati pravac Dinarida. Na samom lokalitetu stećci su gusto naslagani i nalaze se neposredno uz cestu. Nekropola na Radimlji obiluje ukrašenim stećcima, njih čak 63. Zaštitni znak ili prepoznatljivost ove nekropole je muška figura sa podignutom rukom i relativno velikom šakom i prstima, koja kao da poručuje putniku da će u ovom teškom i krševitom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i susretljive ljude.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 5. studenog 2002. godine donijelo je Odluku o proglašenju povijesnog područja – Nekropola stećaka Radimlja kod Stoca nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, broj 40/02).

Želite li doživjeti Radimlju – nekropolu stećaka, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na grad na rijeci Bregavi i naučiti sve o njenoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Nacionalni park Sutjeska
20. Novembra 2023.0
Tvrđava Herceg Stjepana
20. Novembra 2023.0
Boljuni – nekropola stećaka
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking