+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Stari most u Mostaru

Povijesni grad Mostar, koji se proteže kroz duboku dolinu rijeke Neretve, razvio se u 15. i 16. stoljeću kao osmanski pogranični grad i tijekom austrougarskog razdoblja u 19. i 20. stoljeću. Mostar je od davnina poznat po svojim starim turskim kućama i Starom mostu, Starom mostu, po kojem je i dobio ime.

Izgrađen 1566. godine za vrijeme osmanske okupacije na mjestu ranijeg drvenog mosta, Stari most (Stari most) u multikulturalnom Mostaru opkoljava rijeku Neretvu; projektirao ga je u jednom kamenom rasponu turski arhitekt Kodja Mimar Sinan, a sagradio ga je Mimar Hayruddin, kojemu je sultan zaprijetio pogubljenjem ako se most sruši.

Srećom, izdržao je test vremena sve dok ga nisu uništile granate tijekom Balkanskih ratova, ali sada ponovno lebdi nad rijekom, dug 30 metara (98,5 stopa) i stojeći 21 metar (69 stopa) na najvišoj točki. Danas je Stari most svjetski poznat iz nekoliko razloga: spaja muslimanske i kršćanske stanovnike grada između osmanske lijeve obale i uglavnom austrougarske enklave iz 19. stoljeća na desnoj obali; raznesena je 1993. godine kada su se dvije zajednice u Mostaru okrenule jedna protiv druge; a opet simbolizira mir i pomirenje od svoje obnove – korištenjem izvornog bijelog vapnenca izvađenog iz rijeke – i ponovnog otvaranja 2004. s ojačanim metalnim okvirom.

Ljeti mladi Mostara koriste most koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a kao platformu za ronjenje u spektakularnom prikazu bezumne hrabrosti; sredinom kolovoza održava se godišnje natjecanje u ronjenju koje prati do 15.000 gledatelja.

Mostarski most se zove Stari most, što jednostavno u prijevodu znači Stari most. Apsolutno se isplati doći u Mostar samo zbog Starog mosta, a svaki posjetitelj bi trebao odvojiti vrijeme da ga vidi sa svakog vidika. Proveli smo gotovo 24 sata radeći upravo to.

Želite li doživjeti Stari most iz prve ruke, uživati u zapanjujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Neretvu i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Konjic
20. Novembra 2023.0
Stambeni kompleks Begovina
20. Novembra 2023.0
Osanjici – mjesto Daorson
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking