+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Stari grad Trebinje

Kao i kod većine mjesta u Europi, najbolje mjesto za početak vaše posjete je malo Trebinje Old Town. Ranije spomenuti, Stari grad svoj izgled duguje Osmanlijama, uključujući gradske zidine i nekoliko džamija. To je malo područje uz rijeku, ali sa svojim kamenim kućama, pješačkim ulicama i velikom razlikom od ostatka grada, očito je kada ste tamo. Okružen kamenim zidinama, danas je u njemu smješten niz kafića i restorana.

Stari grad Trebinje nastao je jer je Turcima bilo potrebno ustrojiti svoja područja u Hercegovini zbog velikih promjena u ratovima sa Svetom ligom (1683-1699)-padom Herceg Novog i Risna pod vlast Venecijanske republike.

Sagrađena je na desnoj obali Trebišnjice, iznad najdubljeg dijela rijeke – tzv. Ban-vir (vrtlog), nazvanog po legendi u kojoj se ban (vladar) utopio u vrtlogu.

Najvažnija osoba za razvoj Starog grada kao utvrde je Osman-paša, osnivač obitelji Resulbegović. Gradnju je započeo 1714. godine, ali ju je nakratko prekinuo rat s Venecijom. Graditelji su dovedeni iz Dubrovnika, a radna snaga je bila iz okolice – Ljubinja, Cernice i Nikšića. Sljedeće godine oko njega je prokopan hendek (kanal) koji je bio spojen na Trebišnjicu. Za vrijeme Osmanove vladavine izgrađene su sultan Ahmed i Osman-pašina džamija, zajedno sa Sahat-kulom (sahat-kulom), koja je i dalje otporna na mnoge godine koje su prošle.

Stari grad ‘Kastel’ je u početku bio trokutastog oblika, a s vremenom je postao zaobljen. Njegov konačni oblik, sa svim kulama, kanalima i bedemima, nastao je u prva četiri desetljeća 18og stoljeća.

Ispred ulaznih vrata (današnji tunel) nalazio se pokretni most koji je vodio preko kanala. Kanal je kasnije napunjen i poravnat zbog mogućnosti epidemijske bolesti, prema savjetu liječnika Levija. (1932.)

Izvan starog grada, pronaći ćete brojne trgove i parkove, obično s lokalnim stanovništvom koje sjedi i promatra svijet kako prolazi. Ponekad ćete naići na spomenike događajima poput Prvog i Drugog svjetskog rata, plus nekoliko skromnih crkava. Doduše, u centru grada nema baš puno toga što bi vam moglo zaokupiti pažnju, što se tiče razgledavanja.

Želite li doživjeti Trebinje iz prve ruke, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Trebišnjicu i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Istočna Hercegovina/Republika Srpska

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Adventure park Pec Mlini
16. Novembra 2023.0
Radimlja – nekropola stećaka
20. Novembra 2023.0
Vodopad Kravica
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking