+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Blagaj: Stazom mistične prošlosti

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

362

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Ova staza je ravničarska i pogodna je za rekreativce. Staza prolazi pored Starog mosta u Mostaru, jednim dijelom ide starom austrougarskom prugom, prolazi pored Bunskih kanala, kao i Blagaja gdje se nalazi izvorište Bune koje je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Europi. Voda izbija ispod 200 metara okomite litice, na čijem vrhu se nalazi ruševina starog grada hercega Stjepana Kosače, posljednjeg vladara Hercegovine, prije otomanske vlasti. Vidjevši toliku količinu vode koja sama od sebe tvori rijeku, vjerovatno je i turski sultan bio impresioniran time, pa je naredio da se pored Vrela Bune sagradi predivna Derviška tekija, koja danas predstavlja najmističnije mjesto u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Blagaj

Samo 12 kilometara od Mostara, na rijeci Buni, smjestio se očaravajući gradić Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države, iz kojeg je sredinom 15. stoljeća nastala današnja Hercegovina. Sa ruševina starog grada ili Kule hercega Stjepana (vladara ovih krajeva prije dolaska Osmanskog carstva 1465. godine), koja je bila strateški smještena na liticama iznad izvora rijeke Bune, možete uživati u prekrasnoj panorama doline Neretve. Pogled opravdava jednosatni uspon do vrha ovih ruševina.

U blizini se nalaze Velagića kuća (predivan primjer osmanske stambene arhitekture iz 17. stoljeća), Sultan Sulejmanova džamija (izgrađena oko 1520. godine), Karađozbegov most izgrađen na rijeci Buni iz 1570. godine, i hamam sagrađen na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Na desnoj obali rijeke, u zadivljujućem ambijentu kakav samo priroda može stvoriti, nalazi se Tekija, kuća derviša iz 16. stoljeća koja kao da lebdi između stijene i vode; stoljećima je bila mjesto molitve i meditacije. Unutar objekta nalaze se prostorije za učenje, molitvu, gostinjska soba za putnike, kuhinja i hamam. U blizini Tekije nalazi se odaja (turbe) koja čuva uspomenu na derviše Sari-Saltuka i Ačik-pašu. Tekija, otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine, jedan je od najznačajnijih primjera sakralno-stambene islamske kulture u Bosni i Hercegovini. Blagaj sa svojim Šćepan-gradom, veličanstvenim krajolikom i spektakularnim izvorom rijeke Bune jedno je od blaga koje ne smijete propustiti prolazeći ovim krajem. Iskoristite priliku i uživajte u pastrvi u jednom od restorana u blizini izvora.

Tour Details

Start rute je na Španjolskom trgu u središtu Mostara i to je polazna točka svih biciklističkih ruta na području Mostara. Staza ide prema jugu te prolazi u blizini Starog mosta te se nastavlja cestom s četiri trake do križanja prema Rodoču. Nakon 3 kilometara od starta se skreće desno te se nastavlja voziti kroz naselja Rodoč i Jasenica. Na kraju Jasenice (9 kilometar) prelazi se na makadamsku cestu dužine 1 km koja vodi u Bačeviće te se nastavlja putem kuda je prolazila stara austrougarska pruga. Prelazi se preko starog željezničkog mosta te se vozi do Bunskih kanala gdje se prelazi preko mosta te se skreće lijevo i uključuje na magistralnu cestu M-17. Nakon jednog kilometra vožnje skreće se desno prema Buni a odmah nakon tog skreće se lijevo te se nastavlja voziti uz rijeku Bunu. Cesta vodi do ulaza u naselje Blagaj a staza vodi do izvora rijeke Bune. Iznad izvora se nalazi star tvrđava hercega Stjepana Kosače do koje se jednim dijelom može doći biciklom,a onda je potrebno nastaviti pješice. Biciklistička ruta se iz Blagaja vraća prema Mostaru pa prolazi kroz polja lavande te voćnjake pa sve do ulaza u Mostar gdje se opet na kratko staza priključuje na magistralnu cestu M-17 (31. km). Nakon 1,5 kilometara skreće se lijevo i ulazi u južnu zonu Mostar. Staza vodi sve do Lučkog mosta s kojeg se može vidjeti Stari Most. Nakon toga staza vodi prema Španjolskom trgu gdje završava ova ruta.

Napomena: Na stazi ne postoji biciklistička signalizacija.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

  • Rent A Bike Mostar (link)
  • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
  • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
  • Mail:visit@herzegovinabike.ba
  • DESTINATIONS (What To Visit):
  • Blagaj Tekija
  • Stjepangrad, Blagajska utvrda
Map

Photos

Proceed Booking