+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park prirode Blidinje: Vrh Pločno

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

471

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Vodimo Vas u Park prirode Blidinje.

OPĆENITO O PARKU PRIRODE BLIDINJE

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Glavne motive za osnivanje Parka prirode Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Zašto posjetiti Blidinje

Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Tour Details

Biciklistička tura za spremnije bicikliste, budući da se na ovoj makadamskoj dionici penjete na Vrh Pločno, koji je sa svojom nadmorskom visinom od 2228m, najviši vrh u središnjim Dinaridima, te četvrti vrh u Bosni i Hercegovini po svojoj visini.

Polazak je iz Upravne zgrade Parka prirode Blidinje, odakle se makadamskom stazom krećete prema Blidinjskom jezeru. Na 10-om kilometru se nakratko uključujete na asvaltnu cestu koja vodi prema Rakitnu/Posušje, no nakon 3 kilometra vožnje asvaltnom cestom ponovno skrećete lijevo na makadamski put koji vodi na Vrh Pločno.

Ovdje je bitno kazati da na 20-om kilometru imate izvor pitke vode kojeg lokalni mještani zovu „Soldino Vrilo“, tako da možete dopuniti svoje zalihe vode na putu do vrha Pločno.

Od Soldinog vrila do vrha Pločno ostaje vam nekih 12km bicikliranja, po teškom makadamu sa konstantnim usponom koji iscrpljuje svaki atom snage, no po dolasku na vrh Pločno, sav umor se zaboravlja i postajete ispunjeni srećom što ste uspijeli, a nagrada za Vašu pobjedu je nevjerovatan pogled na Hercegovinu sa njenog najvišeg vrha – vrha Pločno.

P.S. Na vrhu Pločno je izgrađen telekomunikacijski objekat sa stalnom posadom vojnika, odnosno vojna baza. No nemojte da vas to prepadne, dozvoljen je prilazak objektu i vojnici su već navikli na stalne posjete planinara i biciklista. Možda vas i počaste hladnom pivom.

Uživajte, zaslužili ste.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Blidinjsko jezero
 • Barzonja (Crkva Gospe Snježne)
 • Vrh Pločno
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Hajdučke vrleti Blidinje
 • Restoran SKI Staza
 • Restoran Risovac
 • Restoran Bosiljna
 • BED (Where To Slep):
 • Motel Hajdučke vrleti Blidinje
 • Motel SKI Staza
 • Motel Risovac
 • Upravna zgrada PP Blidinje
 • HPD Pločno
 • Motel Bosiljna
Map

Photos

Proceed Booking