+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Jablanica pripada gornjem dijelu Hercegovine. Nalazi se ispod planina Čvrsnice i Prenja koje predstavljaju prirodnu barijeru između mediteranske i kontinentalne klime.

Smješten na obalama rijeke Neretve i Jablaničkog jezera, šarmantni gradić Jablanica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu skriveni je dragulj koji čeka da bude istražen. Sa svojom bogatom poviješću, zadivljujućom prirodnom ljepotom i toplim gostoprimstvom, ovaj grad nudi jedinstveno iskustvo putovanja koje će vas ostaviti očaranim. Uronimo u zadivljujuća čuda ovog slikovitog gradića.

Zabavne činjenice o Jablanici

Prije nego što krenemo u atrakcije koje morate vidjeti, otkrijmo neke fascinantne činjenice o ovom šarmantnom gradu. Jeste li znali da je grad dobio ime po rijeci Jablanici koja protiče ovim područjem? Naziv “Jablanica” se na srpskom prevodi kao “rijeka topola”, odajući počast bujnom drveću topola koje obrubljuje njene obale.

Povijesni značaj i arhitektonska čuda

Jablanica se može pohvaliti bogatim povijesnim nasljeđem koje seže stoljećima unazad. Jedno od najznačajnijih povijesnih nalazišta na ovom području je arheološko nalazište Justiniana Prima, poznato i kao Caričin Grad. Ovaj drevni rimski grad, smješten u blizini Lebana, nudi pogled u prošlost sa svojim dobro očuvanim ruševinama i impresivnim mozaicima.

Dok istražujete grad, naići ćete na arhitektonska čuda koja prikazuju kulturnu baštinu regije. Stara banja, Ravna banja i Sijarinska banja, smještene u blizini termalnih izvora uz rijeku Jablanicu, nude iskustvo pomlađivanja usred prekrasnog prirodnog okruženja. Ova su lječilišta stoljećima popularna odredišta za opuštanje i wellness.

Stvari za raditi i vidjeti

Jablanica nudi mnoštvo aktivnosti i atrakcija za sve vrste putnika. Ljubitelji prirode oduševit će se prekrasnim krajolicima koji okružuju grad. Lagano prošećite obalom rijeke Neretve ili unajmite čamac da istražite mirno Jablaničko jezero. Kristalno čisto more i slikoviti krajolik predstavljaju savršenu pozadinu za miran dan ribolova ili izleta.

Za ljubitelje povijesti nezaobilazan je posjet Muzeju bitke na Neretvi. Ovaj muzej obilježava herojski otpor jugoslavenskih partizana tijekom Drugog svjetskog rata i prikazuje artefakte i eksponate koji prikazuju događaje iz slavne Bitke na Neretvi. To je snažan podsjetnik na povijesni značaj grada.

Želite li doživjeti Jablanicu iz prve ruke, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitom pogledu na izvor rijeke Neretve i naučiti sve o njenoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Hercegovačka Gračanica
20. Novembra 2023.0
Mogorjelo – Rimska Villa Rustica
20. Novembra 2023.0
Neum
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking