+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Podveležje: Stazom Austrougarskih utvrda

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

420

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Jedna od najjačih monarhija u povijesti, ona austrougarska, ostavila je važan pečat u povijesti i razvitku Mostara. Kako je grad bio jedan od važnijih Monarhija je izgradila sustav utvrda u okolici grada. Fortovi ili stalne utvrde građeni su na uzvisinama s kojih je bio dobar pogled nužan za obranu od neprijatelja, a tako je bila osigurana i vizualna veza sa susjednim utvrdama. Najviše utvrda građeno je jugoistočno Mostara na području Podveležja kuda ova staza i prolazi. Ujedno trasa ove staza pripada području Bike parka Velež, a tu su preciznije označene sve utvrde na tom području.

Tour Details

Start je na Španjolskom trgu u središtu Mostara i to je polazna točka svih biciklističkih ruta na području Mostara. Staza vodi do hotela Ero nakon čega lijevo skreće prema Carinskom mostu i željezničkoj stanice. Odmah nakon stanice staza vodi desno i prolazi kroz podvožnjak nakon čega počinje uspon. Prelaskom preko magistralne ceste dolazi se na lokalni put koji vodi brdom Fortica na kojem se nalazi više austrougarskih utvrda. Do prve se dolazi već nakon 6 kilometra gdje se nalazi raskrižje za prvu utvrdu. Staza vodi pravo a put za utvrdu je lijevo. Do nje se dolazi za 10-tak minuta. Staza dalje ide uzbrdo sve do 10 kilometra nakon čega ga se prelazi na podveleški plato i vozi se više po ravnom nakon čega se može vidjeti još par starih utvrda. Na 14. kilometru dolazi se do raskrižja i makadamske ceste koja vodi sve do vrha planine Velež. Naša staza nastavlja se asfaltom i vodi kroz mjesto Podveležje gdje se možete okrijepiti a onda se nastavlja lokalnom cestom sve do 25 kilometra kada skrećemo lijevo i uključujemo se na cestu Mostar – Nevesinje. Spuštajući se 10-tak kilometara cestom s lijeve strane na brdu Hum, iznad Blagaja,vidi se tvrđava hercega Stjepana Kosače, vladara po kojem je Hercegovina dobila ime. Staza se spušta sve do Bišća polja, a onda se u Gnojnicama uključuje na put Blagaj –Mostar a kasnije ide i magistralnom cestom M-17 sve do Starog gradai Starog mosta nakon čega staza završava na Španjolskom trgu, gdje je i počela.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

  • Rent A Bike Mostar (link)
  • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
  • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
  • Mail:visit@herzegovinabike.ba
  • DESTINATIONS (What To Visit):
  • ZIP Line Fortica
  • BED (Where To Slep):
  • Hotel Mepas
  • ZIP Line Fortica
  • Motel Montanaro
Map

Photos

Proceed Booking